Az ABAÚJ-ABAÚJBAN EGTC
FEJLESZTÉSI PARTNERSÉG
Az ABAÚJ-ABAÚJBAN EGTC FEJLESZTÉSI PARTNERSÉG
turisztikai információs szolgáltatása
ABAÚJI TURISZTIKA HATÁROK NÉLKÜL

a Rákócziak földjén ABAÚJ-ban.

„Ha, Isten velünk, ki ellenünk”
„ Csak a múltnak megbecsülésén épülhet fel a jelen.”
ABAÚJ-ABAÚJBAN FEJLESZTÉSI PARTNERSÉG

ABAÚJ-ABAÚJBAN EGTC

Rákócziak jelmondata

ABAÚJI TURISZTIKA HATÁROK NÉLKÜL
„A Rákócziak földjén Abaújban”

ABAÚJI NYÁRI FESZTIVÁL 2010.

 

 Kedves érdeklődők !

A szlovák és magyar nemzetközi Partnerség, 2007.december 20-án, egy emlékezetes napon, a Schengeni határnyitás éjszakáján született meg. Dermesztő hidegben, de annál nagyobb melegséggel a szívünkben, egy egész térség, ünneplő lakossága előtt írtuk alá a szövetségünket, 16 önkormányzattal és a VITEA Közhasznú Alapítvánnyal.

 

A Partnerség egyik feladata, hogy a térségben lévő Partnerségi munkát, fejlesztéseinket, rendezvényeket és különböző eseményeket, amelyek számottevő érdeklődésre tarthatnak számot, azt minél több és minél nagyobb körben terjessze, reklámozza.

Megpróbáljuk a környékről és a városokból is ide csábítani, azokat az érdeklődőket, gyerekeket, fiatalokat és idősebbeket, azaz mindenkit, akik kíváncsiak, a régmúlt idők szokásaira, öltözékére, és a múltbeli híres személyiségek történeteire.

A honlapunkkal kedvet szeretnénk csinálni, mind azoknak, akik szeretik a kalandot, akik, csak tanulni vagy csak ismerkedni akarnak az országok egyik legcsodálatosabb még érintetlen tájával, ABAÚJ-jal.

 

A térség óriási történelmi múlttal rendelkező terület, rengeted történelmi esemény, monda és történet társul egy – egy kiemelkedő, még mindig meglévő és látogatható tárgyi emlékeihez. Ilyen pl. a térségünkben található a mesébe illő Boldogkő és a Regéci vár, amelyek Rákócziak nevéhez és több neves történelmi személyiséghez fűződik.

 

Hejce, a pár évvel ezelőtti katonai repülőgép szerencsétlenség tragédiájának színhelye.

Mellesleg a kis település egyik gyöngyszeme a térségnek, hiszen, barokk korban épült hidai, a kőkerítései a település alatt húzódó alagutak mind, mind arról árulkodnak, hogy igen érdekes események zajlottak a régmúltban és mily nagy szerepet tölthetett be egykoron. De, említhetném a csodálatos Fony települést is, ami vetekszik a svájci Alpokban lévő bármely településsel, és az eldugott, de már az üdülők által felfedezett gyöngyszemek, amelyek festői környezetben várják a pihenni vágyókat, mint pl. Arka és Mogyoróska.

Megtalálhatóak az egyháztörténet kimagasló személyiségei és ránk hagyott emlékei, mint pl. a vizsolyi biblia, vagy az Gróf Eszterházy püspök kastélya és a benne lévő kápolnája, vagy  honfoglaláskori, középkori templomok sokasága, amelyek felújításra várnak, mint pl. Hernádcécén vagy Korláton és Boldogkőújfalun a Doberdói kőtenger kövek.

 

A Felvidéki területi elnevezéssel meg kell ismertetni a magyar lakosságot, mert sokan nincsenek tisztában vele, hogy milyen területet jelöl e kifejezés. Hasonlóan, érdekesebbnél érdekesebb felfedezni való tárgyi emlékek léteznek a határ túl oldalán is.

A közös magyar történelmi, területi múltunk során keletkezett események, történetek, mondák hozzánk tartoznak magyarokhoz, mint ahogyan az ott élt történelmi személyek.

A Trianoni békeszerződés előtti, régi magyar falvaink sorakoznak fel a határmentén. A csodálatos kis hegyi település, amely vetekszik a Magas Tátra gyönyörű tájaival, Debrőd bármelyik évszakban várja csodálatos dombjaival, értékeivel a csendet és a nyugalmat szeretőket, a nagyvilág zajai elől elbújókat.

Hasonló felüdülést hozhat számunkra, a mintegy 10 hektáros Perényi tó rezervátuma és ha megéhezünk akkor finomabbnál finomabb, másutt nem szokványos halételeket ehetünk előrendeléssel és megkóstolhatjuk a helyi borokat.

 

A tótól nem messze lévő Alsóláncra betérve megnézhetjük az egykori Lánczy család kastélyát, kápolnáját.

 

Tudjuk és tisztában vagyunk, hogy a települések felújítását, csínosítását folyamatosan végezni kell, de sajnos az egyre folyamatosan szűkülő állami keretek nem engedik ezt meg.

Pont, ezért indítjuk el az

„ ABAÚJÉRT – nem csak ABAÚJIAK-nak „

 

mozgalmat, amely Alapot fog teremteni, arra, hogy legalább kisebb volumenű fejlesztéseket a települések el tudjanak végezni. Az adományok fogadására alkalmas lesz a most bejegyzett európai nemzetközi Csoportosulás rövidített nevén: ABAÚJ-ABAÚJBAN EGTC, amelyet a már együttműködő Partnerségi településekből alakítottunk ki.

Az ÖNÖK érdeklődése, a helyszínre történő elutazása és minél tovább itt tartózkodása, az itt lévő szolgáltatások igénybevétele hozzájárul, ahhoz, hogy településeink elinduljanak a fejlődés útján. A 2010.július 1-étől látogatható közös www.abauj.info  honlapunkra történő bejelentkezéssel pedig hozzájárulnak a terület népszerűsítéséhez, ill. honlapunkon keresztül elérhetik a Partnerségi települések honlapjait is.

 

Több, film is készült a térség bizonyos részeiről, amelyet meg lehet vásárolni, és amit az oktatás különböző szintjein és területén, bárhol az országban fel tudnak használni a történelem órákon. Készül egy minden településünket bemutató közös film is.

Szándékunkban van elindítani, az élőtörténelmi órákat, melyet már óvodáskorban és kis iskoláskorban, játékosan célszerű bemutatni az ébredő elméknek, ebben nagy segítségünkre lesz a 2 db turisztikai kisvonat.

 

Az érdekes és színes történelmünk megismerése alapja lehet a kisgyermekek hazaszeretetének, amely nélkülözhetetlen a felnövekvő nemzedék identitástudatának kialakulásában, amely elvezethet a térség és hazánk jövőbeni több irányú gyarapodásához.

 

Partnerségünk, biztosítani kívánja, egy – egy csoport /iskolások, tanulmányi kirándulásaikon keresztül, baráti összejövetelek / igényeit, a rendezvények előtti különböző fakultatív kirándulások megrendezésével, idegenvezetéssel.

 

A térségben történő egyre több attrakcióval és kirándulási lehetőségekkel növelni tudjuk az itt tartózkodási időt.

Az ajánlatok bővítésével nőni fog a vendégéjszakák száma, amelyhez kapcsolódik a térségünkben megtermelt különböző bio jellegű mezőgazdasági termékek fogyasztásának növekedése is.

 

Összegezve, a Partnerség tagjai, azt a hiányt szeretnék pótolni, hogy a térségben lévő különböző rendezvények, megmozdulások, legyen az sport vagy kulturális, egységes egészet képviselve jelenjen meg az érdeklődők előtt.

 

Válogatni tudjanak kedvükre az idelátogatók, sőt már otthon az interneten keresztül keltsük fel az érdeklődésüket a történelmi terület iránt. Legyen kíváncsi és ne csak egy – egy rendezvényre jöjjön el, hanem maradjon itt, családjával, baráti társaságával, minél tovább, járják be az ország még szinte érintetlen legcsodálatosabb területét.

 

Vágyon vissza hozzánk, ajánlja ismerőseinek, mert kíváncsi, mert fel akarja fedezni a teljes ABAÚJ-t és a területhez szorosan hozzákapacsolódó Felvidéki részeket, mint pl. Kassát és környékét, ahol a Felvidéki Partnerségi települések elhelyezkednek.

Ősapáink, Gróf Széchenyi Istvánon keresztül üzenik, minden kedves településeink iránt érdeklődőnek:

 

Merjetek nagyok lenni,

             Ti, kik valami jobbra vagytok meghívva, születve,

                                  kik egy szebb jövendőnek lehettek urai.”

 

A következőkben bemutatjuk néhány szóval az ABAÚJ-ABAÚJBAN FEJLESZTÉSI PARTNERSÉG településeit, látnivalóit és a településen megvalósított, az átadási ünnepség során átadásra kerülő fejlesztéseket.

Közös fejlesztéseink, hogy minden településen kihelyezésre kerül 1-1 turisztikai portál, ahonnan nyomon lehet követni a Partnerségi településekre történő elérhetőséget és azok igen gazdag történelmét és látnivalóit.

Minden Partnerségi településünkön kihelyezésre kerül 1-1 Partnerségi tábla, amelyről a Partnerségi tagokról tájékozódhatnak a helyi polgárok és a turisták, itt is térképpel segítséget adva az érdeklődőknek.

Kialakításra kerül a közös weblap, amellyel a távolabbról érkező kedves vendégeinknek szeretnénk ízelítőt adni a térség szépségeiről és hasznos információt nyújtani az érdeklődők számára, ahonnan átlátogathatnak a Partnerségi települések saját honlapjára is.

Több településünk fog turisztikai információs barna táblát kapni, összesen 24 db-ot, amelyek forgalmas útvonalakon lesznek elhelyezve.

Értesülhetnek a II. ABAÚJ-ABAÚJBAN NYÁRI FESZTIVÁL rendezvényeinek színhelyeiről és időpontjairól, továbbá műsorát is megtalálhatják a honlapon. A rendezvény sorozatot plakátok és szórólapok fogják hirdetni és reményeink szerint az információnkat minél több érdeklődőhöz eljuttatni.