Az ABAÚJ-ABAÚJBAN EGTC
FEJLESZTÉSI PARTNERSÉG
ARKA
„ Van magyar kultúra, mely helyet követelhet és követel is
az emberiség egyetemes kultúrájában.”
Herman Ottó

Története

Nevének eredete bizonytalan: vannak vélemények, melyek szerint az “árok” főnévből alakult ki, esetleg személynévből. 1267-ben említik először.

Földtörténeti érdekességek, régészeti lelőhelyek

A vulkáni eredetű, gyönyörű hegyekkel körülvett Arka egy valamikori tófenéken fekszik. A Magoska és a Kerekhegy működő vulkán volt egykor, a Tó-hegy oldalán lévő, a népnyelv által “ördögharapás”-nak nevezett jelenség is vulkáni tevékenység nyomát mutatja: a forró lávából kitörő gázok helye maradt így meg a megdermedő, kihűlő andezitben. A gejzírműködés hatására keletkezett kovakőben növényi maradványok őrződtek meg, és nem ritkák a kovásodott, opálosodott fák sem a környéken. A több millió ( pliocén, i.e. 5.3-1.8 M) éves tevékenység eredményeként létrejött kőzetek kitűnő alapanyagot szolgáltattak az őskőkor és az átmeneti kőkor emberei számára: az ásatások 28000 évvel ezelőtt működött kőeszköz-készítő műhely termékeit tárták fel, de előkerültek a Tó-hegyen és a Leány-hegyen egy 16000 éves újkőkori település nyomai is. A Tó-hegy kőből épült sánca egy bronzkori erődített település védelmét szolgálhatta.

Arka-Herzsarét őskori lelőhely: a C14 izotópvizsgálat kormeghatározása szerint, ezen a telepen, a feltárt nagymennyiségű kőeszköz 17000 évvel ezelőtt készültek.
Az elmúlt években igen népszerű üdülő faluvá nőtte ki magát a kis település.

Kuruc mondák
Kik voltak a kurucok?

Nagy serege vót Rákóczinak, kuruc vót akkor mindenki.
Egy kém meg is mondta a hasburgi császárnak, hogy ű látta a kurucoknak a kargyát. A vót ráírva: halál minden hasburgira! Itt az erdőkbe, hegyekbe laktak a kurucok. Mindenütt nagy tüzeket raktak, amerre táboroztak.

De nem volt akármilyen ember Rákóczi sem, ahogy egy másik történet megőrizte alakját: Nagy ember vót. Eccer elakadt a hintója, a kocsisa meg nem tudott oszt mit csinálni. Hiába húztatták vóna ökrökkel a hintót, csak nem boldogultak. No oszt azt mondja Rákóczi: – Hé, menjetek arrébb! Akkor oszt nekilendült a hintónak, oszt úgy húzták ki a lovak.

Műemlékek, látnivalók

Református templom. 1794-98 között épült, torony nélkül, az csak 1911-ben épült hozzá.

Római katolikus templom
Tó-hegy
Szamárút
Huszita ház
Népi festőművészek

Itt vezet el az Országos Kéktúra útvonala, mely
Boldogkő és Regéc várát köti össze.

 {phocagallery view=category|categoryid=15|limitstart=18|limitcount=6|detail=3|displayname=0|displaydetail=1|imageshadow=shadow1}

Testvértelepülése

A Felvidéken
található Alsólánc / Nižný Lánec/

Jelenkor

Arkán kerül átadásra a falu végén található Ifjúsági tábor udvarán, a gyönyörű panorámában elhelyezkedő, igen szép kivitelű kőszínpad és közösségi tér, ahol a jövőben a településen élők és ide látogatók közös ünnepségeiket tarthatják.

A fejlesztések átadása, 2010. július 17-én szombaton történik, Marió, a harmonikás esti fellépésével.

II.ABAÚJ – ABAÚJBAN NYÁRI FESZTIVÁL

Galéria

Római-katolikus templom

Református templom

Utcarészlet